U bevindt zich op de docentenpagina van Lang Leve de Liefde Mbo-digilessen. Dit is een digitaal lespakket over relaties en seksualiteit voor jongeren op het mbo. Het bestaat uit vier lessen over liefde, relaties, veilig vrijen en onbedoelde zwangerschap.

De vier lessen zijn volledig digitaal, de studenten kunnen er zelfstandig mee aan de slag op een computer of tablet. Het lespakket is met name geschikt voor de leerniveaus 2 en 3.

Bekijk de lessen
Klik hier om de lessen te bekijken.
De vier lessen zijn:

Les 1: Liefde, relaties en seks
Les 2: Veilig vrijen en soa’s
Les 3: Condooms en andere anticonceptie
Les 4: Onbedoelde zwangerschap

Let op! Om les 4 te kunnen openen is een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord vindt u in de docentenhandleiding. De handleiding kunt u gratis downloaden onder het kopje 'Documenten en materialen als PDF' onderaan deze pagina.

Doel van de Mbo-digilessen
Met deze vier digitale lessen ondersteunt u studenten in een prettige, gewenste en veilige seksuele ontwikkeling. Met deze lessen werkt u aan de kennis maar ook aan de houding en vaardigheden van studenten. De lessen bestaan uit verschillende opdrachten, bijvoorbeeld: meerkeuze vragen, klikplaten en video’s. Het is belangrijk om alle vier de lessen in deze volgorde te geven. Ze sluiten op elkaar aan en zo worden alle thema‘s behandeld op het gebied van relaties en seksualiteit.

Materialen
Voor het geven van de digilessen heeft u het volgende nodig:
• Voor iedere student een pc of tablet met geluid.
• Voor iedere student: koptelefoon.
• Goed werkende internetverbinding.
• Optioneel voor les 2: VR-brillen.

Docentenhandleiding
Bij het geven van de lessen is het handig om gebruik te maken van de docentenhandleiding. Daarin vindt u algemene uitleg over het lespakket en per les een beschrijving met: de opzet, de lesdoelen, de introductie en de afsluiting.
Klik hier om de handleiding te downloaden.
Of download deze onderaan de pagina onder 'Documenten en materialen als PDF'.

Les opstarten met studenten
Onderaan deze pagina kunt u een PowerPoint-dia downloaden met informatie voor studenten hoe te starten met de les. Die kunt u aan het begin van de les klaar zetten op een digibord of beamer zodat de studenten weten welke stappen ze moeten doorlopen.

VR-EXperience
Aan het eind van les 2 doen de studenten de VR-EXperience. De VR-EXperience berekent en visualiseert je seksuele netwerk. Dit gebeurt op grond van gegevens die de student zelf invult, zoals het aantal exen van degene zelf en het geschatte aantal exen van de partner.
Vertrouwen in de partner is een belangrijke reden om geen condoom te gebruiken. Door het netwerk te visualiseren begrijpen zij dat ze feitelijk ook de ex van een ex moeten vertrouwen om veilig zonder condoom te kunnen vrijen.
Bekijk hier de VR-EXperience.
Lessuggestie: In les 2 wordt de VR-EXperience op de computer of tablet gedaan. Maar het is ook mogelijk om deze in virtual reality te bekijken in een extra lesuur.
Wilt u deze les klassikaal geven? Dat vergt wat voorbereiding maar het is erg leuk. Iedere student heeft een VR-bril en een telefoon met internetverbinding nodig. In veel regio's zijn VR-brillen te leen bij de GGD.