Je kunt verliefd worden op iedereen. Het gaat gewoon over liefde

- Petra
Je kunt verliefd worden op iedereen. Het gaat gewoon over liefde

Petra (52 jaar) is docente verzorging en informatiekunde. Ze geeft al meerdere jaren seksuele voorlichting aan leerlingen van het vmbo-t, havo en vwo in Breda. Het is belangrijk om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in de les, omdat veel leerlingen een negatieve houding hebben. Ze vinden het abnormaal of vies. Ik haak daar altijd meteen op in. Ik vertel dan dat het juist heel normaal is. Je kunt verliefd worden op iedereen. Het gaat gewoon over liefde.”

“In elke klas zitten homoseksuele leerlingen.”

“Ik herhaal dit onderwerp meerdere keren in verschillende lessen. Zo wordt homoseksualiteit meer vanzelfsprekend. Ik bespreek het bij verliefdheid, dat er jongens zijn die op jongens vallen enzovoort. En dan later vermeld ik het nog een keer bij veilig vrijen. Dat doe ik ook omdat er leerlingen in de klas kunnen zitten met homoseksuele gevoelens. Dat hou ik in mijn achterhoofd, die leerlingen kom je geheid tegen.”

“Homoseksualiteit is onbekend terrein, daardoor vinden ze het eng.”

“Een homonegatieve houding komt vooral omdat leerlingen er niet veel ervaring mee hebben. Het is onbekend terrein en daarom vinden ze het eng. Het helpt om coming-out verhalen van homoseksuele jongeren te lezen of om filmpjes te bekijken. Dit zorgt er niet alleen voor dat leerlingen zich meer kunnen identificeren met homoseksualiteit. Ook als docent krijg ik meer inzicht. Als je dit als docent gezien of gelezen hebt, kun je het makkelijker overbrengen.”