In het begin was ik heel streng als het over voortplanting ging

- Carla
In het begin was ik heel streng als het over voortplanting ging

Biologiedocente Carla (32 jaar) geeft al dertien jaar seksuele voorlichting op het vmbo. “De sfeer is veilig als ik mezelf kan zijn en als ik merk dat de leerlingen zichzelf durven te zijn. Dat je serieus ergens over kunt praten, maar ook af en toe kunt lachen. Zonder veilige sfeer is het niet mogelijk om deze lessen te geven. Leerlingen moeten zich zo op hun gemak voelen. Dan kunnen ze over hun emoties en gevoelens praten en tegelijk de informatie over soa en veilig vrijen tot zich nemen.”

"Ik schreef op het bord welke woorden we gebruiken: penis, vagina enzovoort."

“In het begin van de les maak ik samen met de leerlingen afspraken. Ik vertel ze duidelijk de regels, zoals: je lacht een ander niet uit, er wordt niets doorverteld op het schoolplein en je behandelt de ander met respect. In het begin was ik heel streng als het over voortplanting ging. Ik schreef dan op het bord welke woorden we gingen gebruiken: penis, vagina enzovoort. Ook moet je duidelijke regels stellen, zodat er niet lacherig over gedaan zou worden: ‘Dit zijn de grenzen en ik tolereer het niet als je erover heen gaat’.”

“Ik baal ervan als het niet klikt met de klas.”

“Soms geef ik ze de mogelijkheid om anoniem vragen te stellen. Zo kunnen ze van alles vragen zonder dat iemand weet wie het gevraagd heeft. Het lukt trouwens niet altijd hoor, het creëren van een veilige sfeer. Ik baal ervan als het niet lukt of als het niet klikt met een klas. Ik ben dan erg streng en houd me aan de afgesproken regels.”