Ik wil niet horen dat iets is doorverteld op het schoolplein

- Lex
Ik wil niet horen dat iets is doorverteld op het schoolplein

Lex (57 jaar) heeft jarenlang seksuele voorlichting gegeven aan vmbo-leerlingen in Vlaardingen. “Als een leerling een nare opmerking maakt tegenover een andere leerling corrigeer ik dat meteen. Als je dat niet doet, gaan ze er op door en heb je kans dat andere leerlingen niets meer durven te zeggen. Ik geef dan heel duidelijk aan dat ik dit soort gedrag niet tolereer.”

“Het gaat erom dat jij de regie in handen hebt.”

“Ik let extra op leerlingen die een zwakkere positie binnen de klas hebben. Maar ik let ook extra op leerlingen waarvan ik denk dat het stoorzenders zouden kunnen zijn. Het belangrijkste is dat jij de regie in handen hebt en, mocht er iets gebeuren, dat je meteen ingrijpt en er met de leerlingen over praat. Als iemand een rare opmerking maakt, zeg ik: ‘Ik zie dat je raar doet. Mag ik weten waarom je dat doet, want ik snap het niet’. Dan is het klaar. ”

“Ik wil niet horen dat iets is doorverteld op het schoolplein.”

“Ik vind het belangrijk dat gedeelde ervaringen binnen de klas blijven. Dit vertel ik ze bij elke afsluiting van een les: ‘Volgende week gaan wij erover verder praten. Ik wil dus niet horen dat er iets is doorverteld op het schoolplein.’ Voorkomen kun je het niet, maar afspraken erover maken kan wel schelen. Je kunt hier namelijk altijd op terugvallen als dat nodig is.”