Ik probeer alle nationaliteiten bij de les te betrekken

- Petra
Ik probeer alle nationaliteiten bij de les te betrekken

Petra (52 jaar) is docente verzorging en informatiekunde. Ze geeft al meerdere jaren seksuele voorlichting aan leerlingen van het vmbo-t, havo en vwo in Breda. “Ik heb eigenlijk altijd een gemengde klas met veel verschillende nationaliteiten. Ik probeer alle nationaliteiten bij de les te betrekken door filmpjes en teksten te behandelen met een multicultureel beeld.”

“Dan vraag ik: ‘Hoe doen jullie dat thuis?’.”

“Leerlingen zijn meestal erg geïnteresseerd in andermans culturele opvattingen. Ik stimuleer dat ook. Dan vraag ik: ‘Hoe doen jullie dat thuis?’ ‘Is er iemand die een andere mening heeft?’. Ik merk vooral dat het voor islamitische leerlingen belangrijk is om het standpunt ‘maagd tot het huwelijk’ te bespreken. Ik benadruk daarbij dat ik alle informatie geef, maar dat je natuurlijk helemaal nog geen seks hoeft te hebben. Dat je bijvoorbeeld ook kunt wachten tot aan je huwelijk. Dat vinden vooral de Turkse en Marokkaanse meisjes erg fijn.”

“Je moet die ontsnappingsmogelijkheid geven. Dan vraag ik of iemand anders het wil voorlezen.”

“Er zijn meisjes die niks willen weten, omdat ze toch geen seks voor het huwelijk zullen hebben. Ik vertel dan dat ze de informatie kunnen gebruiken voor later, als ze wel seks hebben. Incidenteel komt het voor dat leerlingen een stukje tekst niet willen voorlezen. Een Marokkaanse leerlinge wilde bijvoorbeeld liever geen stukje voorlezen over de eerste keer. Dat respecteer ik. Je moet die ontsnappingsmogelijkheid geven. Dan vraag ik of iemand anders het wil voorlezen. Nee, daar doet de klas niet moeilijk over. Er is altijd wel iemand die het wil. En ook al voelt het meisje zich dan niet prettig, zo krijgt ze wel de informatie binnen.”