Ik heb persoonlijke verhalen van homoseksuele jongeren gelezen

- Matthijs
Ik heb persoonlijke verhalen van homoseksuele jongeren gelezen

Matthijs (33 jaar) is biologiedocent. Hij geeft al twaalf jaar seksuele voorlichting op een christelijke middelbare school in Heerde. “Vroeger vond ik homoseksualiteit lastig om te bespreken. Het stond toch wat ver van me af. Pas de laatste jaren heb ik er zelf ervaring mee en dan ga je er ook genuanceerder over nadenken. Het is handig om dit onderwerp goed voor te bereiden. Ik heb op internet veel persoonlijke verhalen van homoseksuele jongeren gelezen en ik gebruik actuele televisieprogramma’s om het onderwerp in te luiden.”

"Ik probeer het te visualiseren en persoonlijk te maken."

“Als we beginnen over homoseksualiteit worden de meeste leerlingen lacherig. Ik heb gemerkt dat het handig werkt om de situatie te visualiseren en persoonlijk te maken. Dan verdwijnt het stereotype beeld. Meestal pak ik dit aan door het bekijken en bespreken van persoonlijke verhalen. Ook vertel ik dat een coming-out erg moeilijk kan zijn. Ik vertel dan dat ik een homo in mijn familie heb, die het veel moeilijk had om uit de kast komen. Dan merk je dat enkele leerlingen beginnen na te denken.”

“Er is altijd wel iemand die durft te zeggen dat homo’s niet anders zijn.”

“Homonegatieve opmerkingen komen regelmatig voor. Ik heb weleens een leerling gehad die ontzettend tekeer ging over homo’s. Ik heb het toen afgekapt door te wijzen op de gemaakte afspraken. Maar soms gebruik ik een opmerking juist om verder te discussiëren. Ik kan namelijk wel tegen een leerling zeggen dat homoseksualiteit normaal is, maar als medeleerlingen dat doen heeft dat tweemaal zoveel effect. En meestal is er wel iemand die durft te zeggen dat homo’s niet anders zijn dan hetero’s.”