Ik geef voorbeelden waar ze zich mee kunnen identificeren

- Jan
Ik geef voorbeelden waar ze zich mee kunnen identificeren

Biologiedocent Jan (59 jaar) geeft al 38 jaar seksuele voorlichting aan havo- en vwo-leerlingen op een katholieke school in Zeist. “In het begin had ik minder kennis over homoseksualiteit. Als je zelf hetero bent, is homoseksualiteit wat onbekend, maar dat is ook andersom. Je kunt tegenwoordig op internet talloze filmpjes en interviews lezen van homo-jongeren. Die kun je ook gebruiken ter voorbereiding. Je weet dan wat er zich afspeelt bij een coming-out of wat voor vervelende situaties er kunnen voorkomen.”

“Ik gebruik een actualiteit om homoseksualiteit te bespreken.”

“Meestal gebruik ik een actueel nieuwsbericht om homoseksualiteit te bespreken. Dat kun je goed gebruiken om een discussie te starten. Verder kun je het lesmateriaal erg goed gebruiken voor dit thema, dat is veilig en makkelijk. Wanneer er een opmerking over homo’s gemaakt wordt, ga ik daar altijd verder op in.” 

“Ik geef voorbeelden waar ze zich mee kunnen identificeren.”

“Ik geef leerlingen voorbeelden van homoseksuelen waar ze zich mee kunnen identificeren. Dit kan ook door een leuk filmpje van een hip uitziende homo of lesbisch meisje te laten zien. Ik hou rekening met eventuele homoseksuele leerlingen en probeer in mijn lessen meer respect te ontwikkelen. Dat doe ik door ze te blijven confronteren: ‘Vind je dit een normale manier om te reageren? Zou jij dit prettig vinden als je zelf homo zou zijn?’ Je moet constant blijven spiegelen.”

“Ik zeg dat het nu klaar is en dat is het dan ook.”

“Ik vertel van tevoren dat ik het niet accepteer dat er ‘grappige’ opmerkingen worden gemaakt, alleen maar omdat het kan. Leerlingen accepteren dat wel. Maar ik relativeer dit onderwerp ook, net als elk ander onderwerp. Homoseksualiteit is nog niet volledig geaccepteerd onder jongeren. Als ze bij een leerling denken dat hij homo is, zal hij zeker gepest worden. Echt grote treiterpartijen zijn het niet, maar er wordt wel eens flauw gedaan, zoals een plakblaadje met: ‘ik ben homo’ op iemands rug. Ik bespreek de kwestie individueel, vraag waarom ze het hebben gedaan en geef aan dat ik het onacceptabel vind. Ik leg ze uit dat ik het absoluut niet grappig vind. Ik zeg dat het klaar is en dat is het dan ook.”