Het geven van deze lessen is heel leuk, maar kan ook spannend zijn

- Vidija
Het geven van deze lessen is heel leuk, maar kan ook spannend zijn

Biologiedocente Vidija (42 jaar) geeft al meer dan tien jaar seksuele voorlichting op het vmbo in Amsterdam. “Het geven van deze lessen is heel leuk, maar kan ook spannend zijn. Je weet niet wat de leerlingen gaan vragen of wat voor opmerkingen ze gaan maken. Ik bereid mijn lessen erg goed voor en ik probeer zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van het wereldje waar de kinderen in leven. Dan weet je wat er in ze omgaat en wat ze willen weten.

"Ik hou mijn eigen grenzen goed in de gaten."

"Soms weet ik het antwoord niet op een vraag. Je hoeft niet alles te weten. Dan laat ik ze het antwoord zelf zoeken op internet. Bijvoorbeeld in tweetallen. Ik hou mijn eigen grenzen goed in de gaten. Ik durf bijvoorbeeld niet te demonstreren hoe je een condoom om moet doen. Daar gebruik ik een filmpje voor. En twijfel ik na een les ergens over, dan vraag ik feedback aan een collega. Ik weet ook niet alles.

"Zo zijn er meisjes die op meisjes vallen en jongens op jongens. Dit is normaal, het is liefde."

Voor mij is het belangrijk om met een open houding les te geven zodat leerlingen zien dat ik iedereen accepteer. Ik begin de les met zeggen dat we allemaal anders zijn. We hebben allemaal andere ervaringen en meningen. Zo zijn er meisjes die op meisjes vallen en jongens op jongens. Dit is normaal, het is liefde. Ik vertel dat er verschillen zijn tussen mensen, maar ook overeenkomsten. Niemand is meer of minder dan de ander. En zeker niet op grond van religie, afkomst of seksualiteit. We zijn allemaal wel eens onzeker, of je nou moslim of christen bent. En iedereen wordt wel eens verliefd.”