Er zit een opbouw in het pakket. Je kunt niet meteen over soa's beginnen

- Vidija
Er zit een opbouw in het pakket. Je kunt niet meteen over soa's beginnen

Biologiedocente Vidija (42 jaar) geeft al meer dan tien jaar seksuele voorlichting op het vmbo in Amsterdam. “Ik bespreek alle zes thema’s met de leerlingen. Het is allemaal belangrijk. Leerlingen hebben al die informatie nodig. Er zit een opbouw in waarbij je begint bij de leerling zelf en eindigt bij veilig vrijen. Je kunt het niet meteen hebben over heftige problematiek, zoals tienerzwangerschap en loverboys. Het is een proces. Je moet eerst naar de basis: wie ben ik, wat wil ik? Daarna kun je pas verder gaan over soa’s, veilige seks en heftige problematiek. Anders klappen leerlingen meteen dicht.”

“Het is echt een leidraad voor mijn les.”

“Het is fijn om Lang Leve de Liefde te gebruiken. Het is echt een leidraad voor mijn les. Zeker in het begin kan het je veel houvast geven, vooral bij onderwerpen zoals de eerste keer en homoseksualiteit. Nee, ik verander vrijwel niets aan het lespakket. Soms komen er opmerkingen van leerlingen die niet besproken worden in het boekje. Laatst merkte een leerling op waarom mannen altijd meer mogen dan meisjes. Een man is dan een player en een meisje een slet. Dan bespreek je dat naast de andere thema’s.”

“Het pakket heeft twee kanten en dat werkt goed.”

“Het lespakket werkt goed, omdat het aan de ene kant preventief is voor soa en zwangerschap. Aan de andere kant biedt het leerlingen ruimte om over hun gevoelens en ervaringen te praten. Zonder deze twee punten kun je volgens mij geen seksuele voorlichting geven.”