Een stukje mediawijsheid is erg belangrijk

- Frank
Een stukje mediawijsheid is erg belangrijk

Frank (55 jaar) is vestigingsdirecteur en ckv-docent op een vmbo-school. Hij heeft veel ervaring met het geven van seksuele voorlichting. “Een stukje mediawijsheid is erg belangrijk. Ik zit zelf niet op Facebook, maar ik stel er vragen over aan leerlingen of ik krijg informatie via scholing. Ik denk dat het de taak van de school is om leerlingen te leren hier veilig mee om te gaan.”

 “Vroeger roddelden de leerlingen op het schoolplein, nu via Facebook.”

“Vroeger roddelden de leerlingen op het schoolplein of via briefjes. Nu gebeurt het via Facebook of Twitter. Het gaat veel sneller en het bereik is groter. Dit speelt op onze school vooral bij meisjes. Er wordt bijvoorbeeld in een berichtje gezegd dat iemand een slet is. Ik praat dan met die leerlingen apart, tot de emotie gezakt is.”

“Het is moeilijk om er op tijd bij te zijn.”

“Het is cruciaal dat een berichtje eraf gehaald wordt. Met die sociale media gaat het razendsnel en zijn er zo vijf andere leerlingen die dat oppakken en dan komt de ruzie weer terug en krijg je een enorme interactie van emoties. Uiteindelijk moet je dan met een veel grotere groep praten. Maar het is erg moeilijk om er op tijd bij te zijn. Je weet het vaak niet meteen als docent. Meestal komen leerlingen naar mij toe of je merkt het aan de spanning in de klas.”