De leerlingen willen zelf ook over homoseksualiteit praten

- Annemiek
De leerlingen willen zelf ook over homoseksualiteit praten

Annemiek (26 jaar) geeft sinds drie jaar seksuele voorlichting tijdens haar lessen biologie aan havo- en vwo-leerlingen in Breda. “Tijdens de eerste les vraag ik leerlingen wat zij verstaan onder seksualiteit. Dan schrijf ik de verschillende begrippen op het bord. Meestal komen de leerlingen zelf dan ook met homoseksualiteit. Dit werkt voor mij prettig. De leerlingen hebben dan zelf het onderwerp al naar voren gebracht en willen er dus ook over praten.”

“Ik zoek voorbeelden uit de actualiteit.” 

“Dit onderwerp is belangrijk om goed voor te bereiden. Ik zorg ervoor dat ik alle benodigde informatie heb om dit onderwerp te bespreken. Ik zoek voorbeelden uit de actualiteit en ik bezoek een aantal websites voor meer informatie. Je krijgt namelijk gegarandeerd vragen.”

“Hij bleef ‘vuile homo’ zeggen.”

“Vorig jaar had ik een leerling die openlijk homoseksueel was. Een andere leerling maakte daar een vervelende opmerking over. Ik zag dat die leerling dit erg vervelend vond. Ik heb ingegrepen en onze afspraak over het respecteren van een ander herhaald. De leerling bleef echter vervelende opmerkingen maken zoals ‘Vuile homo’ en ‘Je kunt zeker geen meisjes krijgen?’. Toen heb ik de betreffende leerling na de les aangesproken.”