De eerste keer schreef ik alle lessen uit

- Petra
De eerste keer schreef ik alle lessen uit

Petra (52 jaar) is docente verzorging en informatiekunde. Ze geeft al meerdere jaren seksuele voorlichting aan leerlingen van het vmbo-t, havo en vwo in Breda. “Het is best spannend als je voor het eerst seksuele voorlichting geeft. Daarom bereid ik mijn lessen goed voor. Bij mijn eerste keer heb ik zelfs alles uitgeschreven. Ik heb me toen erg goed voorbereid. Ik ben ook gaan zoeken naar meer informatie over onderwerpen waar ik minder vanaf wist.”

“Ik vind het belangrijk om mijn lessen te evalueren.”

 “Ik evalueer altijd mijn lessen. Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Soms vraag ik of de mentor achter in de klas wil zitten zodat zij haar mening kan geven. Dit doe ik alleen als de hele klas daar voor openstaat. Maar zeker in mijn beginperiode heb ik daar veel aan gehad.”

“Schaamte overbrug je door je kennis te vergroten.”

“Mijn schaamte heb ik kunnen overwinnen door de teksten goed door te nemen. Zo ben ik voorbereid op de vragen die kunnen komen. Ik ga op zoek op internet en bekijk forums. Je kunt je schaamte overbruggen door je kennis te vergroten. Kennis geeft mij meer zekerheid, daardoor sta je sterker in je schoenen.”

“Ik vertel leerlingen dat ik alle verschillen accepteer.”

“In de les benadruk ik dat ik ieders mening respecteer en opensta voor verschillende mensen. Ik vind het belangrijk dat leerlingen zichzelf kunnen en durven te zijn. Ik benadruk ook dat het kan voorkomen dat mensen andere meningen hebben over bepaalde onderwerpen, zoals over homoseksualiteit of over maagd blijven tot het huwelijk. Ik accepteer zelf alles en dat vertel ik de leerlingen ook.”

“Ik zorg dat de les afwisselend is.”

“Het is essentieel om leerlingen de ruimte te geven om met elkaar te praten. Ik zorg dat een les afwisselend is: stukje voorlezen, werkopdrachten, stukje film. Een les Lang Leve de Liefde kan niet in stilte gegeven worden. Ik tolereer dus ook dat iemand even met zijn buurman of buurvrouw over het onderwerp kletst.”