Lang Leve de Liefde is een lesmethode over liefde, relaties, veilig vrijen en seksualiteit voor het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het MBO. Met deze methode ondersteunt u leerlingen in een prettige, veilige en gewenste seksuele ontwikkeling. Hiermee werkt u aan de kennis maar ook aan de houding en vaardigheden van de leerlingen ten aanzien van relaties en seksualiteit. Lang Leve de Liefde vult bovendien de reguliere lessen aan.

Vanaf december 2012 zijn seksualiteit en seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen voor het voortgezet onderwijs. Het lesprogramma Lang Leve de Liefde geeft adequate invulling aan deze kerndoelen.

Lespakketten

Lang Leve de Liefde bestaat uit drie lespakketten, die elk specifiek zijn gemaakt voor verschillende onderwijsniveau's.

Onderbouw

Het lespakket van de onderbouw bestaat uit een leerlingenmagazine, filmpjes, een e-learningomgeving voor leerlingen, een handleiding voor docenten en een website voor docenten ‘Lesgeven in de Liefde’. Er zijn twee versies van het leerlingenmagazine: één magazine voor het vmbo, havo en vwo en één versie voor het praktijkonderwijs en vmbo-bb.

Bovenbouw

Lang Leve de Liefde Bovenbouw bouwt voort op het lespakket voor de Onderbouw, maar kan geheel los hiervan gebruikt worden. Het programma is afgestemd op de ervaring en het denkniveau van leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo (klas 4, 5 en 6).

MBO

Het lespakket voor het MBO bestaat uit een online databank voor docenten met een uitgebreid aanbod van lessen, workshops en aanvullend beeldmateriaal met betrekking tot seksuele gezondheid, geschikt voor gebruik voor alle leerniveaus van het mbo.

Alle informatie en materialen

Als u meer wilt weten over de verschillende lespakketten of ermee aan de slag wilt gaan, klik dan hieronder op de onderwijssector waarin u werkt. Vervolgens kunt u de keuze maken tussen de lespakketten. Ook kunt u direct materialen bestellen in de webshop. De link hier naar toe kunt u ook hieronder vinden. Tenslotte kunt u ook de informatiefolders voor Lang Leve de Liefde Onderbouw, Bovenbouw en MBO inzien en downloaden.

Lesgeven in de Liefde & Extra Modules

Lesgeven in de Liefde

Naast de drie lespakketten, is er speciaal voor docenten die werken met Lang Leve de Liefde een sectie ontworpen die docenten ondersteunt met tips, ervaringsverhalen en achtergrondinformatie: Lesgeven in de Liefde. Deze sectie is bedoeld om docenten te helpen met problemen, dilemma's en situaties waar zij tegenaan kunnen lopen tijdens het lesgeven.

Extra modules

Tenslotte zijn er aanvullend op de reguliere lespakketten ook extra modules ontwikkeld, die specifieke onderwerpen bespreken.

  • Seksuele diversiteit: Deze module is bedoeld om dit onderwerp in de klas te bespreken en homoacceptatie te bevorderen.
  • Wensen en grenzen: Met deze module kunnen leerlingen extra oefenen met het aangeven en respecteren van wensen en grenzen.
  • Jij en de media: Met behulp van deze module leren jongeren kritisch te kijken naar seksueel getinte en geïdealiseerde schoonheidsbeelden in de media.
  • Soa-practicum: Deze module maakt leerlingen bewust van de verspreidingssnelheid van (soa) bacteriën.
  • Toolkit L.O.V.E. Online: De Toolkit ondersteunt scholen in het geven van lessen, het vormen van beleid rondom sexting en online veiligheid, het handelen bij incidenten en het informeren van ouders.

Klik hieronder op een van de links om meer te weten te komen over Lesgeven in de Liefde of de extra modules.