Amsterdam 14 februari 2018 – MBO College Entree van mboRijnland,  het Pro College in Nijmegen en De Bernard Lievegoed School in Maastricht hebben in de Week van de Liefde (12-16 februari) de Lang Leve de Liefde Award in de wacht gesleept. Ieder in een eigen onderwijscategorie. Met deze Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers de voortgezet onderwijs- en mbo-scholen in het zonnetje die uitblinken in aandacht voor relaties, seksualiteit, seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De verkiezing draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van relationele en seksuele vorming op scholen en aan de Gezonde School aanpak.

De Lang Leve de Liefde Award wordt op de drie winnende scholen uitgereikt:

14 februari 2018: MBO College Entree van mboRijnland: locatie Gouda 
20 februari 2018: Pro College in Nijmegen
21 februari 2018: Bernard Lievegoed School in Maastricht  

De jury over de winnaars
Categorie MBO: MBO College Entree van mboRijnland (met 750 studenten op zes vestigingen) biedt opleidingen van één jaar aan studenten die geen V(MBO)-diploma hebben gehaald. En bereidt hen voor op de arbeidsmarkt of doorstroom naar een mbo-2 opleiding. Al jaren heeft de school het thema seksualiteit en seksuele diversiteit hoog in het vaandel staan. Het thema is bovendien verankerd in het beleid. ‘Naast docenten krijgen andere medewerkers zoals schoolmaatschappelijk werkers de gelegenheid om hun deskundigheid op dit gebied te versterken. In de sollicitatieprocedure van alle medewerkers wordt deze verwachting nadrukkelijk benoemd. Doordat docenten en andere medewerkers vertrouwd zijn met het thema relaties en seksualiteit is er veiligheid in de klassen en in de teams. Dit zorgt er ook voor dat er in de 1 op 1 begeleiding van studenten aandacht is voor seksualiteit’, benoemt de jury onder meer in haar rapport.

Voortgezet Onderwijs (VO) categorie Praktijkonderwijs: Pro College Nijmegen is een van de 4 praktijkscholen van Stichting Pro College met 220 leerlingen van allerlei nationaliteiten. Alle leerjaren organiseert de school een themaweek ‘De Liefde’ waarin gebruik wordt gemaakt van het Lang Leve de Liefde lespakket. Ook in andere lessen is er aandacht voor het thema. ‘We zijn enthousiast over de nauwe samenwerking van het Pro College met de GGD, die trainingen voor docenten verzorgt, adviseert en de school informeert over het Gezonde School-beleid’ licht de jury toe in haar rapport.   

Voortgezet Onderwijs (VO) categorie VMBO/HAVO/VWO: De Bernard Lievegoed School in Maastricht is een vrije school met ongeveer 840 leerlingen. Het thema ‘Relaties en Seksualiteit’ wordt structureel onder de aandacht gebracht. Dit gebeurt oa door jaarlijks Lang Leve de Liefde lessen te organiseren. Daarnaast heeft de school een zeer actieve GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance) van zo’n 20 leerlingen die zich samen met de leerlingenraad ervoor inzet dat iedereen, dus ook LHBT-leerlingen zichzelf kunnen zijn op school. Zo wordt er een Paarse Vrijdag georganiseerd en is de groep bezig om gender neutrale toiletten te realiseren. ‘Onze complimenten voor de GSA-groep. Op deze school krijgt het respectvol (leren) omgaan met verschillen in seksuele voorkeur of identiteit echt de aandacht’, aldus de jury. 

Jury
De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit professionals, werkzaam in preventie, onderzoek en onderwijs op het gebied van seksuele gezondheid, seksuele diversiteit en de gezonde school:

 • Jos Poelman, Ambassadeur Lang Leve de Liefde, voorzitter jury. 
 • Natascha Ponsioen, projectleider Gezonde School bij de mbo-raad.
 • Hanneke Felten, projectleider effectiviteit en diversiteit bij Movisie. 
 • Eduard Boer, docent lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn, Windesheim/Zwolle. 
 • Ineke Mouthaan, senior consultant nationale programma’s bij Rutgers.
 • Manouk Vermeulen, consultant nationale programma’s bij Rutgers. 
 • Suzanne Meijer, programmaleider Programma Jongeren bij Soa Aids Nederland.
 • Lisette Schutte, beleidsmedewerker Programma Jongeren bij Soa Aids Nederland. 

 

Totaaloverzicht tweede prijswinnaars, aanmoedigingsprijs of eervolle vermelding

Categorie MBO

Op de tweede plaats eindigde ROC Aventus in Apeldoorn

Voortgezet Onderwijs (VO) categorie VMBO/HAVO/VWO

Op de tweede plaats eindigde het Clusius College in Schagen

Voortgezet Onderwijs (VO) categorie Praktijkonderwijs

Op de tweede plaats eindigt de Praktijkschool Westfriesland, locatie Stedebroec in Grootebroek

Eervolle vermelding en aanmoedigingsprijs

De jury geeft een eervolle vermelding aan drie scholen:

 • De Waterlelie in Cruquius
 • Theresialyceum in Tilburg
 • Graafschap College in Doetinchem

 

De jury kent een aanmoedigingsprijs toe aan Paulus Mavo in Haarlem.

Deze scholen laten zien dat ze weliswaar nog niet aan alle criteria voldoen, maar al wel op verschillende aspecten uitblinken als het gaat om het bevorderen van de seksuele gezondheid van hun leerlingen.

Over Lang Leve de Liefde 
De Lang Leve de Liefde Award is een initiatief van Soa Aids Nederland en Rutgers. Lang Leve de Liefde is het meest gebruikte, wetenschappelijk onderbouwde en effectief bewezen lespakket in Nederland over relaties en seksualiteit.. 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, interviewaanvragen of het bijwonen van de prijsuitreiking kunt u contact opnemen met Karolien Maris: kmaris@soaaids.nl 06 15 828 101

Film: Lang Leve de Liefde op het MBO College Entree mboRijnland

Film: Lang Leve de Liefde op het Pro College Nijmegen

Naar boven

Film: Lang Leve de Liefde op de Bernard Lievegoed School

Klik hier om terug naar het overzicht te gaan

Vorig nieuwsbericht

Nieuws

Genomineerde scholen Lang Leve de Liefde Award 2018 bekend

Bekijk ze hier

Lees meer

Volgend nieuwsbericht

Nieuws

Nieuw! Online workshop ‘Hoe geef je les met Lang Leve de Liefde?’

Vanaf vandaag beschikbaar voor onderbouw docenten!

Lees meer