Vaak is homo een scheldwoord zonder seksuele lading

- Frank
Vaak is homo een scheldwoord zonder seksuele lading

Frank (55 jaar) is vestigingsdirecteur en ckv-docent op een vmbo-school. Hij heeft veel ervaring met het geven van seksuele voorlichting. “Het komt wel eens voor dat leerlingen zich toch niet aan de afspraken houden en opmerkingen maken als ‘homo’ en ‘slet’. Dat soort woorden vallen wel eens. Ik kijk altijd eerst of het een zijdelingse opmerking is. Vaak is ‘homo’ een scheldwoord zonder seksuele lading. Eén keer werd een leerling daadwerkelijk uitgescholden voor homo. Toen heb ik de les even stil gelegd.”

“Je arm opsteken is een teken dat iemand zich niet aan de regels houdt.”

“Ik krijg mijn klas stil door mijn arm omhoog te steken. Een leerling kan dat ook doen. Het is één van de afspraken die we hebben gemaakt. Als iemand zich niet aan de regels houdt of er gebeurt iets onprettigs, dan steekt er één zijn arm op waarbij de rest volgt en stil wordt. Vooral in een drukke klas werkt dit goed. Je hoeft je stem niet te verheffen of leerlingen boos aan te kijken.”

“Ik zie dat je boos bent, hoe komt dat?”

“Ik stel een leerling spiegelende vragen, zoals: ‘Ik zie dat je boos bent en ik schrik daarvan. Kan je mij uitleggen hoe dat komt?’ Door een vraag te stellen zakt de emotie bij een leerling en kun je het gesprek aangaan.”