Soms zie je leerlingen in elkaar krimpen bij een opmerking

- Lex
Soms zie je leerlingen in elkaar krimpen bij een opmerking

Lex (57 jaar) heeft jarenlang seksuele voorlichting gegeven aan vmbo-leerlingen in Vlaardingen. “Ik let op signalen van individuele problemen. School is toch, naast thuis, de basis. Tijdens het geven van seksuele voorlichting kan het zijn dat je bepaalde reacties aanwakkert bij leerlingen. Incest, verkrachting, loverboys en zwangerschappen. Allemaal onderwerpen die aan de orde kunnen komen.

"Ik heb de vertrouwenspersoon gevraagd op welke signalen ik moet letten."

Toen ik pas begon met lesgeven ben ik naar de vertrouwenspersoon gegaan en heb gevraagd hoe de zorgstructuur in elkaar zit en op welke signalen ik volgens haar moest letten. Het is ook belangrijk om aan de mentor of vertrouwenspersoon feedback te vragen. Je bent natuurlijk geen hulpverlener en ik denk dat het ook verstandig is om hier je grenzen in aan te geven.

"Soms zie je leerlingen in elkaar krimpen bij een opmerking."

Ik let op leerlingen die in elkaar krimpen bij een bepaalde opmerking en die het liefst letterlijk willen verdwijnen. Soms merk je hoe anderen naar de betreffende leerling kijken. Ik stap dan of naar de mentor of ik vraag de leerling zelf of er misschien iets aan de hand is. ”

“Ik zag met eigen ogen hoe ze bij die jongen in de auto stapte.”

“Ik heb leerlingen in de klas gehad die ongewenst zwanger waren. Zij kwamen uiteindelijk ook naar mij toe. Ik heb er toen met ze over gesproken en ze doorverwezen. Meer kun je niet doen. Ook heb ik te maken gehad met loverboys. Toen heb ik een melding gemaakt bij het AMK, het meldpunt voor kindermishandeling. Zo’n leerling vertelt dat natuurlijk niet zomaar aan je. Ik heb een aantal keer zelf gezien dat deze leerlinge bij een jongen in de auto stapte. Toen gingen mijn alarmbellen al af. Ik heb gevraagd wie die jongen was en zo is het verhaal begonnen, maar dit is heel moeilijk om aan te pakken.