Natuurlijk heb ik ook wel eens last gehad van schaamte

- Lex
Natuurlijk heb ik ook wel eens last gehad van schaamte

Lex (57 jaar) heeft jarenlang seksuele voorlichting gegeven aan vmbo-leerlingen in Vlaardingen. “Natuurlijk heb ik ook wel eens last gehad van schaamte. Voor mij was de eerste keer seksuele voorlichting geven echt een drempel die ik over moest. Maar na de eerste les merk je hoe leuk leerlingen het vinden en hoe belangrijk het is dat ze deze informatie krijgen. Dat overwint je eigen angst en schaamte.”

“Het is niet de bedoeling dat ik steeds aan het woord ben.”

“Het is gewoon een spannend onderwerp. Ik denk dat het wel belangrijk is dat de leerlingen dit niet merken. Het is daarom handig om je lessen goed voor te bereiden en te laten zien dat het een serieus onderwerp is. En je hebt natuurlijk lesmateriaal waarop je kunt bouwen. Het is ook niet de bedoeling dat jij altijd aan het woord bent. Je wilt de leerlingen stimuleren om hun mening te geven.”

“Ik sta met een neutrale houding voor de klas.”

“Ik denk dat het belangrijk is om met een neutrale houding voor de klas te staan. Natuurlijk heb je een mening of visie, maar je wilt juist dat leerlingen zo op hun gemak zijn dat zij erover praten. Alle leerlingen verdienen die veiligheid. Ik benoem dat ook: ‘Het maakt mij niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of op wie je verliefd wordt. Zolang het fijn en veilig voor je voelt, is het goed voor mij’.”