Leerlingen vinden het interessant om ervaringen te delen

- Ben
Leerlingen vinden het interessant om ervaringen te delen

Biologiedocent Ben (59 jaar) geeft al meerdere jaren seksuele voorlichting aan leerlingen van het vmbo in Rotterdam. “In mijn klassen heb ik leerlingen met verschillende culturele achtergronden. Ik merk geen grote problemen op dit gebied. Leerlingen zijn eraan gewend en vinden het interessant om ervaringen te delen.”

"Ik probeer de mythe van het maagdenvlies voor de leerlingen op te helderen."

“Ik geef altijd uitleg over het maagdenvlies. Dit is een heel belangrijk onderwerp voor ze. Er zitten veel meisjes in de klas die maagd willen blijven tot het huwelijk maar waarvan je denkt dat ze toch nu al de behoefte hebben om te experimenteren. Daarom is het belangrijk dat ook zij de informatie krijgen. Sowieso probeer ik de mythe van het maagdenvlies voor de leerlingen op te helderen. Ze hebben er de raarste ideeën over. Ik vertel ze bijvoorbeeld dat echt niet alle meiden de eerste keer bloeden.”

“Leerlingen mogen zelf kiezen of ze seksueel actief zijn.”

“Soms worden meisjes uitgescholden voor hoer of slet als ze seksueel actief zijn. Soms zelfs alleen al als ze flirten. Ik besteed daar veel aandacht aan. Je probeert leerlingen na te laten denken waarom zij zoiets zeggen. Ik vind het belangrijk dat leerlingen weten dat ze zelf mogen kiezen wat ze op seksueel gebied doen en wat niet.”