Leerlingen moeten mij wel als docent erkennen

- Frank
Leerlingen moeten mij wel als docent erkennen

Frank (55 jaar) is vestigingsdirecteur en ckv-docent op een vmbo-school. Hij heeft veel ervaring met het geven van seksuele voorlichting. “Het is belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Dan kunnen ze zich uiten en voelen ze zich deel van de groep. Ik vind het ook belangrijk dat de leerlingen mij als docent erkennen en dat ze accepteren dat ik bijdraag aan hun ontwikkeling.

"Vooral een kringgesprek draagt bij aan een veilige sfeer."

“Om een veilige sfeer te creëren, begroet ik mijn leerlingen altijd bij de deur. Verder hou ik zowel klassikale kringgesprekken als tafelgesprekken in kleinere groepjes. En in het begin maak ik samen met de leerlingen afspraken over de lessen. Vooral een kringgesprek draagt bij aan een veilige sfeer. Het is het meest democratische model: iedereen is zichtbaar. Doordat iedereen in een kring zit, maak je deel uit van de groep. Niemand wordt buitengesloten. De openheid van een kring kan ook zorgen voor kwetsbaarheid.”

“Als leerlingen erg verlegen zijn, werk ik in kleine groepjes.”

" Het komt voor dat leerlingen erg verlegen zijn en liever de kat uit de boom kijken. Daarom werk ik soms in kleinere groepjes. Dan krijgen deze leerlingen de kans om zich te uiten. Hebben ze er dan nog geen behoefte aan, dan laat ik het rusten. Ik dring me niet op, ik registreer het wel.”

“Bij een drukke klas geef ik veel doe-opdrachten.”

“Soms is het best moeilijk om de juiste afstemming te vinden voor een klas. Ik heb wel eens een groep gehad die erg spontaan en impulsief met elkaar omging. Uiteindelijk had ik door dat ik het niet kon afzwakken, maar er beter in mee kon gaan. Ik heb een korte instructie gegeven en veel doe-opdrachten. En ik heb geaccepteerd dat er af en toe in de klas wat geroepen wordt. Maar dan wel binnen de regels dus: er wordt niet gescholden en niet gevloekt. En als er iets aan de hand is, leggen we de les stil.”