Laat je nooit filmen tijdens de seks

- Vidija
Laat je nooit filmen tijdens de seks

Biologiedocente Vidija (42 jaar) geeft al meer dan tien jaar seksuele voorlichting op het vmbo in Amsterdam. “Veilig omgaan met sociale media is moeilijk, omdat je het vaak zelf niet kent. Je kunt alleen preventief werken en nazorg plegen. Maar ik vind dit onderwerp erg belangrijk om met de leerlingen te bespreken, er gebeurt steeds meer narigheid via internet. Leerlingen krijgen bij ons in de eerste klas les in veilig internetten. Ik herhaal dit kort tijdens de seksuele voorlichting. Ik bespreek dan enkele regels over veilig internetten. Ik vertel ze bijvoorbeeld dat ze niet zomaar iedereen moeten toevoegen, hun profiel op privé moeten zetten en zich niet moeten laten filmen tijdens seks.”

“Hij wilde de foto al in het winkelcentrum opplakken.”

“Zeven jaar terug was er een meisje dat gefilmd werd terwijl ze een jongen aan het pijpen was. Die jongen had dat met zijn mobiel gefilmd en doorgestuurd. Hij had de foto vergroot en die wilde hij in het winkelcentrum opplakken. Het meisje is meteen geholpen door een orthopedagoog, maar uiteindelijk naar een andere school gegaan, omdat het voor haar niet meer veilig voelde. Daarom is het zo belangrijk dat je leerlingen waarschuwt. Ik merkte dat er in de klas veel negatieve opmerkingen gemaakt werden over het meisje. Ja, daar heb ik met de leerlingen over gesproken. Stel dat jij in haar schoenen zou staan? Seks hoort leuk te zijn, het ongevraagd opnemen en verspreiden van seks hoort daar dus niet bij. Oordeel niet en zorg dat het jou niet overkomt, is mijn advies.”

“Hoe haal je die beelden weer van internet? Dat weet ik niet.”

“Twee jaar geleden hoorde ik leerlingen praten over een website waar foto’s van meisjes opstonden met hele nare seksuele teksten erbij. Het is dan erg belangrijk om de afbeeldingen zo snel mogelijk van internet te halen, voordat het een eigen leven gaat leiden. Het vervelende is dat je niet weet wie het heeft gedaan en hoe je de foto’s van die website kunt halen. Ik heb het doorgegeven aan de afdelingsleidster en zij heeft het verder afgehandeld. Ik heb de leerlingen verteld dat ik het absoluut niet tolereer dat dit gebeurt.”