Ik benoem de risico's die zich voordoen op internet

- Jan
Ik benoem de risico's die zich voordoen op internet

Biologiedocent Jan (59 jaar) geeft al 38 jaar seksuele voorlichting aan havo- en vwo-leerlingen op een katholieke school in Zeist. “Ik vind het belangrijk dat sociale media genoemd worden. Het heeft zeker met seksualiteit te maken, omdat ze seksueel lastig gevallen worden. Ik bespreek het kort bij seksuele intimidatie.

"Natuurlijk bezoeken onze leerlingen ook chatrooms."

Ik benoem de risico’s die zich voordoen op internet. Daarnaast geef ik tips. Geef niet je echte naam. Geef niet je adres. Zet je webcam niet aan en kleed je niet uit voor je webcam. Dit weerhoudt leerlingen niet om chatrooms te bezoeken. Natuurlijk gebeurt het ook bij ons op school. Je weet het als docent alleen meestal niet. Ik denk ook dat je het niet kunt voorkomen. Maar ik hoop dat ik, door het te bespreken, in ieder geval enkele leerlingen ervan kunt weerhouden.”

“Ik bespreek lokale voorbeelden.”

“Ik bespreek ook ervaringen uit hun eigen omgeving. Zo spraken leerlingen eens over heftige ervaringen bij de lokale hockeyclub. Er werd verteld dat de jongens op de lokale hockeyclub aan alle meiden gezeten hadden. Dat ze erg grof over de meisjes gesproken hadden en het hen puur om de seks ging. Het ging er in deze situatie niet om wat ik ervan vond, maar ik zorgde wel dat het bespreekbaar werd in de klas en ik zorgde dat de jongeren hun eigen mening erover vormden.”