Het lespakket is handig om lastige thema's te bespreken

- Lilian
Het lespakket is handig om lastige thema's te bespreken

Lilian (59 jaar) is docente wiskunde en Nederlands op een vmbo-school in Amsterdam. Sinds enkele jaren geeft ze seksuele voorlichting. “Ik behandel alle thema’s van het lespakket. Ze zijn allemaal belangrijk. Leerlingen moeten zich eerst veilig voelen. Dat doe ik door het te hebben over verliefdheid en gevoelens. Pas dan gaan we praten over seks. Je kunt het ook niet hebben over veilig vrijen zonder thema’s te bespreken als grenzen aangeven.”

“Het aansnijden van gevoelige thema’s.”

“Lang Leve de Liefde is vooral handig om lastige thema’s te bespreken. En voor het aansnijden van gevoelige thema’s, zoals homoseksualiteit. Je kunt de leerlingen stukjes laten lezen en die daarna met ze bespreken. Zo is het ook minder spannend voor de leerlingen. Mijn leerlingen zijn erg praktisch ingesteld en daarom gebruik ik de werkbladen. Ook omdat ze anoniem ingevuld kunnen worden. Dit geeft de leerlingen veiligheid en zo durven ze vragen eerlijker te beantwoorden.”

“De docentenhandleiding helpt bij het voorbereiden van de lessen.”

“Ja, ik gebruik de docentenhandleiding bij het voorbereiden van de lessen. Er staan tips in en meer uitleg. Ik heb ook een training bij de GGD gevolgd. Dat helpt ook bij de voorbereiding van zo´n lessenserie. Je bespreekt dan al hoe je bepaalde onderwerpen aan moet pakken. En als ik nog een vraag heb, kan ik gewoon even mailen.”