Er moet gelachen kunnen worden

- Lex
Er moet gelachen kunnen worden

Lex (57 jaar) heeft jarenlang seksuele voorlichting gegeven aan vmbo-leerlingen in Vlaardingen. “Een veilige sfeer is de basis. Zonder een vertrouwde sfeer kun je niets. Voor mij betekent een veilige sfeer dat ik volledig mezelf kan zijn zonder dat ik bang ben of mij schaam. Voor de leerlingen is dit natuurlijk hetzelfde. Ik vind het belangrijk om contact met leerlingen te maken. Ik vertel ze dat ik het fijn vind dat ze er zijn. Dat wordt meteen gevoeld hoor. Ik ben dan ontspannen en de leerlingen ook. En er moet gelachen kunnen worden.”

“Eerst schrijven ze alle woorden over seks op het bord.”

“Ik geef seksuele voorlichting altijd later in het jaar. Dan is de veilige sfeer gerealiseerd en kennen de leerlingen elkaar al beter. Ze zijn dan ook net een stukje ouder en er meer aan toe.

Om leerlingen uit hun schulp te krijgen, laat ik ze alle woorden rondom seksualiteit op het bord schrijven. Dan kunnen ze even lachen en is de spanning voor een groot deel verdwenen. Dan kan je het echt gaan hebben over de inhoud.”

"Het eerste rollenspel speel ik zelf met een mondige leerling."

“Elke klas is anders. Er zijn klassen waarbij je veel meer structuur moet bieden en minder vrij kunt spreken. Dat is jammer, maar dat weegt niet op tegen de klassen waarbij het wel lukt. Ik laat de leerlingen rollenspellen spelen, bijvoorbeeld over hoe flirt je nou met iemand of wat zeg je tijdens een eerste date? Ik doe zelf het eerste rollenspel met een mondige leerling en daarna volgen andere leerlingen uit de klas. Dan zie je de leerlingen echt loskomen.”