OMGAAN MET ERVARINGSVERSCHILLEN

Ergens tussen de 12 en 15 jaar beginnen jongeren zichzelf te ontdekken en ontwikkelen zij een seksueel zelfbeeld. Vaak beginnen leerlingen rond hun 14e of 15e jaar met tongzoenen en strelen. De gemiddelde leeftijd voor de eerste keer geslachtsgemeenschap is ongeveer 17 jaar. Zorg als docent ervoor dat leerlingen goed voorbereid zijn op alle aspecten van de seksuele gezondheid door alle lessen van Lang Leve de Liefde te geven.

Hoe ervaren een leerling is op het gebied van relaties en seksualiteit zegt vaak niets over hoeveel die leerling erover weet. Behandel daarom alle onderwerpen van Lang Leve de Liefde, ongeacht de seksuele ervaring van de leerlingen. Hoe pak je dit aan? Lees de tips.

Omgaan met ervaringsverschillen

In de tweede klas zijn sommige leerlingen al volop aan het experimenteren op het gebied van liefde en relaties terwijl anderen zich vooral nog interesseren in voetbal of vriendinnen. Hoe ga je als docent om met deze verschillen in de klas? In hoeverre pas je de informatie aan op de mate van ervaring van leerlingen? Lees daarvoor deze tips:

  • Als een leerling seksueel ervaren is betekent dat nog niet dat hij of zij ook voldoende kennis heeft over seks. Behandel alle onderwerpen daarom uitvoerig, ongeacht de seksuele ervaring van de leerlingen.
  • Vertel de leerlingen dat iedere keuze voor het verloop van seksuele ervaring goed is. Gebruik eventueel de cijfers voor de gemiddelde leeftijd waarop een jongere voor de eerste keer seks heeft. Dit kan leerlingen geruststellen.
  • Probeer in te schatten hoe ervaren de leerlingen in de klas zijn. Afhankelijk daarvan kan je een bepaald thema juist uitvoerig of minder uitvoerig behandelen of meenemen in de discussie. Volg wel alle onderdelen van Lang Leve de Liefde.
  • Bespreek voorbeelden waarin zowel jongeren met seksuele ervaring als jongeren zonder seksuele ervaring aan bod komen.
  • Benadruk dat Lang Leve de Liefde ook relevant is voor leerlingen die nog niet met relaties en seksualiteit bezig zijn. Ook zij zullen ooit een keer seks hebben en moeten daar goed op voorbereid zijn.

Ervaringsverhalen

“Een veilige sfeer betekent voor mij dat een leerling alles kwijt kan”
Jan

Biologiedocent Jan (59 jaar) geeft al 38 jaar seksuele voorlichting aan havo- en...

“Natuurlijk heb ik ook wel eens last gehad van schaamte”
Lex

Lex (57 jaar) heeft jarenlang seksuele voorlichting gegeven aan vmbo-leerlingen in...

“Het is niet erg verstandig om over je eigen seksleven te praten”
Carla

Biologiedocente Carla (32 jaar) geeft al dertien jaar seksuele voorlichting op het vmbo. “Ja,...

“Als een leerling die les niet aanwezig wil zijn, hoeft dat ook niet”
Vidija

Biologiedocente Vidija (42 jaar) geeft al meer dan tien jaar seksuele voorlichting op het...

“Een stukje mediawijsheid is erg belangrijk”
Frank

Frank (55 jaar) is vestigingsdirecteur en ckv-docent op een vmbo-school. Hij heeft veel...

“Leerlingen zijn nieuwsgierig naar de cultuur van klasgenoten”
Lilian

Lilian (59 jaar) is docente wiskunde en Nederlands op een vmbo-school in Amsterdam. Sinds...

Top